Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016´da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında toplandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Salonu´nda Bakan Soylu başkanlığında toplanan komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.
Komisyonun bu yılki ilk toplantısına Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK Yönetim Kurulu Gözlemci Üyesi Metin Demir, her iki konfederasyonun temsilcileri ve bürokratlar katıldı.
"ENDİŞEYE GEREK YOK"
Yeni asgari ücretin belirlenmesinde tarafların görüşlerini önemsediklerini belirten Bakan Soylu, komisyonun varlık sebebinin de bu olduğunu söyledi.
Hükümetlerinin temel politikalarının istihdam, üretim ve büyüme dostu politikalar olduğunu ifade eden Soylu, "Bunu devam ettirmek zorundayız. Burada bir taraftan istihdamı, bir taraftan üretimi, diğer taraftan büyümeyi öncelemeliyiz. İş aleminin, içinde bulunduğu durumu rasyonel bir şekilde gözetmeliyiz, işçimizin, emekçimizin durumunu gözetmeliyiz. Aynı zamanda mali disiplinimize de aynı ölçüde ve aynı dengeyle birlikte bakabilmeliyiz. Tüm bunlar bu masanın temel konularından bir tanesidir" diye konuştu.
Bakan Soylu, asgari ücretteki bin 300 liralık rakamın gelir skalası sebebiyle bin 260 liraya düşürülmesinin söz konusu olmadığını bildirerek, "Bin 300 liralık taahhüt, bütün yılı kapsayan bir taahhüttür ve bunu bir mazeret olarak ´vergi dilimine girdiği için 30 liralık, 40 liralık veya 70 liralık düşüş olacak´ diye bir endişeye gerek yok" dedi.
BİN LİRA 54 KURUŞTAN BİN 300 LİRAYA
Bu yılki görüşmelerde, AK Parti´nin asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme vaadinden dolayı rakam yerine ağırlıklı olarak yeni asgari ücretin işverene maliyeti üzerinde durulması bekleniyor.
Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 273 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin lira 54 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 82 lira 47 kuruş olarak hesaplanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 496 lira 36 kuruş düzeyinde bulunuyor. Bunun bin 273 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 197 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 25 lira 47 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
Asgari ücretin 1300 liraya çıkması, başta perakendeciler olmak üzere iş dünyasında ekstra yük kaygısı yaratmıştı.
Hükümet ise seçim öncesi ve sonrası açıklamalarında, asgari ücretteki artışın yükünün işverenlerle paylaşılacağı konusunda açıklamalar yapmıştı.
Komisyon çalışmalarına işverenler adına katılacak olan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu´nun (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) priminde 5 puan indirim ve işsizlik sigortası primlerinden işveren payının alınmaması gibi önerileri gündeme getireceklerini söyledi.