MİMDER: KONUTTAKİ SARMAL BÜYÜYOR

MİMDER: KONUTTAKİ SARMAL BÜYÜYOR

Alternatif çözümlerin devreye alınması durumunda oluşacak hareketlilik Türkiye ekonomisinde ciddi büyümeyi de beraberinde getirir.

Orta Vadeli Plan (OVP) ve 12. Kalkınma Planında konut ile ilgili yeterli hedeflerin konulmadığını, atılan adımların yeterli olmadığı ifade eden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, “Konuta erişebilirlik sorunu özellikle maliyet artışları sebebiyle büyüyerek devam ediyor. Alternatif çözümlerin devreye alınması durumunda oluşacak hareketlilik Türkiye ekonomisinde ciddi büyümeyi de beraberinde getirecektir” dedi.

İnşaat sektöründeki istikrarlı büyümenin diğer sektörleri de doğrudan etkileyeceğini, sürdürülebilir kalkınmaya büyük katkı sağlayacağını ifade eden MİMDER Başkanı Hamza Can, “Her şeyin ötesinde konut ihtiyacı temel sosyal bir gerekliliktir. Güvenli ve onurlu yaşam alanları herkesin hakkıdır. Bunun için inşaat sektörü gerek orta vadeli planlarda, gerekse kalkınma planlarında hak ettiği yeri almak zorundadır.” şeklinde konuştu.

ARSA ÜRETİMİ YETERSİZ

Kentsel dönüşüm süreçlerindeki hukuki işleyişin hızlandırılması gerektiğinin altını çizen Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “12. Kalkınma Planı içerisinde yer alan; arz ve talep dengesi gözetilerek herkesin güvenli, dirençli, ekonomik olarak karşılanabilir konutlara erişiminin artırılmasına yönelik hedeflere ulaşmak mevcut ekonomi politikaları ve dava süreçleri ile mümkün gözükmemektir. 4- 5 yıl süren davalar büyük mağduriyetlere sebep olmaktadır. Arsa üretimi noktasında ciddi eksiklerimiz bulunmaktadır. Yine konut girdi fiyatlarında son yıllarda katlamalı artışlar söz konusudur. Bunun yanı sıra krediye ulaşımın da imkânsız hâle gelmesi sektörü zora sokmuştur.” ifadelerini kullandı.

DEPREM SONRASI YIKIMDIR

Depreme karşı dirençli konutlar hedefinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini aktaran Hamza Can, “Geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli depremler göstermiştir ki kentsel dönüşümün maliyeti depreme göre ölçülemez. Çünkü depremin yıkıcılığı, can kayıpları yüreğimizi fazlasıyla yakmıştır. Hızlı kararlar alınmalı, süreçler kısaltılmalıdır.” dedi.

YENİLİKÇİ FİKİRLERE İHTİYAÇ VAR

Konut üretimini hızlandırma ve artırmanın, konut krizi çözmeye yönelik ilk adım olduğunu belirten Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Can, “Konut inşaatında daha ucuza mal edilen malzemelerin üretilmesi, yenilikçi fikirler son derece önemlidir. Ayrıca konut sektörü işsizliği çözümünde, diğer sektörlerin verimli bir şekilde üretimini sürdürmesinde etken faktördür. Kısaca inşaat sektörünün hareketlenmesine yönelik atılacak her adım hem hane halkının mutluluğunu hem de ülke kalkınmasını olumlu etkileyecektir” ifadelerini kullandı.

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ PİYASAYI HAREKETLENDİRİR

Arazi kullanım politikalarının ve imar planlarının yeniden gözden geçirmesinin bir zorunluluk olduğunu kaydeden Hamza Can, “Konutların ekonomik olarak erişilebilir olması için kira kontrolleri, konut sübvansiyonları ve düşük faizli konut kredileri gibi önlemler alınmalıdır. Eğer konut üretimini kolaylaştırırsanız, hem kiracılığı hem de barınma sorunu çözersiniz” diyerek açıklamasını tamamladı.