MİT´e görev alanında kullanılmak üzere satın alacağı cihaz, silah ve taşıt gibi taşınır malları ?kayıt altına almama´ ayrıcalığı verildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü´nün taşınır mallarının kayıt altına alınması, yönetimine ve iç denetimine ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelikte düzenlemeye gidildi.
İŞLEM BELGESİ DÜZENLENMEYECEK
Yönetmeliğin ?Giriş ve çıkış kayıt işlemleri esaslarını? düzenleyen maddesine, ?Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu´nda yer alan görevlerin ifası amacıyla, satın alma yoluyla temin edilen ve üst yönetici tarafından kayda alınmaması uygun görülen taşınır mallar için işlem belgesi düzenlenmez? fıkrası ilave edildi.
Söz konusu ?taşınır mallar? ileride kullanılmak üzere depolansa dahi işlem belgesi düzenlenmeyecek. Yönetmelikte, makine, alet, edevat, silah, taşıt, iş makinesi, büro makinesi ve döşeme mefruşatı ile benzeri demirbaş malzemeler ?taşınır mal? olarak tanımlanıyor. Bu düzenlemeyle birlikte MİT, görev alanında kullanılmak üzere satın alacağı cihaz, silah ve taşıt gibi taşınır malları ?kayıt altına almama? ayrıcalığına sahip oldu.
MİT´İN GÖREVLERİ
MİT, şu görevleri yerine getirmek üzere satın alacağı taşınır mallarla ilgili işlem belgesi düzenlemeyebilecek:
-Milli güvenlik istihbaratını devlet çapında oluşturmak,
-Devletin milli güvenlik siyasetiyle ilgili planların hazırlanması ve yürütülmesinde istihbarat istek ve ihtiyaçlarını karşılamak,
-Kamu kurum ve kuruluşlarının istihbarat ve istihbarata karşı koyma faaliyetlerine teknik konularda müşavirlik yapmak ve koordinasyonun sağlanmasında yardımcı olmak,
-İstihbarata karşı koymak.