Tarih: 16.09.2024 12:29

Motokurye düzenlemesi yolda

Facebook Twitter Linked-in

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, geçtiğimiz yıl motokurye faaliyetlerine yönelik yeni düzenleme çalışmalarına başlamıştı.  Düzenleme kapsamında Bakanlık, yeni yönetmelik taslağını kamu kurum ve kuruluşlarının görüşüne sunmuştu.

Kullanılan araca yaş sınırı gelecek

Buna göre, kuryeler teslim aldıkları gönderisi ile ilgili ‘30 dakika’ gibi taşıma taahhüdünde bulunamayacak. Motokuryeler, alıcısına makul bir sürede ulaştırmakla yükümlü olacak. Öte yandan kullanılacak motosikletler 10 yaşından, otomobiller ise 20 yaşından büyük olamayacak. Yetki belgesi sahipleri de çalıştırdıkları kuryelere koruyucu ekipman sağlamakla yükümlü olacak. Motokuryeler ‘U-Net’ numaralı reflektif yelek giyecek.

Elips Haber’den Selim Ercan’ın haberine göre, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi ve CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde çalışmasına geçen yıl başlanan ve 100 bin kayıtlı motokuryeyi yakından ilgilendiren ‘Yönetmelik Değişikliği Taslağı’nı Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sordu.

Bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesi gündemde değil

Bakan Uraloğlu’nun imzası bulunan yanıtta, motokuryeleri ilgilendiren taslak düzenlemede son viraja gelindiği vurgulandı. “Bahse konu Yönetmelik Değişikliği Taslağı hakkında Bakanlığımızca bildirilen görüş, öneri ve değerlendirmeler titizlikle incelenmeye devam edilmekte olup, yapılacak olan düzenlemeye ilişkin çalışmalarda son aşamaya gelinmiştir” bilgisi verilen yanıtta,  bahşişlerin vergilendirilmesi ile ilgili ise “Diğer taraftan motokuryelerin karıştığı trafik kazalarına ait tespit tutanaklarının düzenlenmesi ve istatistiki verilerin toplanması İçişleri Bakanlığı’nın uhdesinde bulunmakta olup, Motokuryelerin bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesi ile ilgili Bakanlığımızca herhangi bir çalışma söz konusu değildir” ifadeleri kullanıldı.

 

KAYNAK: ELİPS HABER




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —