Mamak Belediyesi, Musiki Muallim Mektebi’nin 100. yılını sanat ve siyaset dünyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla kutladı.
Cumhuriyetin ilk konservatuvarı olan Musiki Muallim Mektebi mezunu ünlü isimler, yıllar sonra asırlık okullarında bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı.
Gece, Hindistan, Azerbaycan, Makedonya, Kırgızistan, Bangladeş, Filistin, Bulgaristan, Türkmenistan, Filipinler ve Bosna-Hersek Büyükelçiliklerinden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti. Başkent Filarmoni Orkestrası’nın verdiği konser, Cumhuriyet ruhunu sanat ateşiyle harmanlayarak unutulmaz bir akşama dönüştürdü.
Musiki Muallim Mektebi’nin 100. yılı resepsiyonu gerçekleşti
Musiki Muallim Mektebi’nin 100. yılı, önemli isimlerin katılımıyla kutlandı. Etkinliğe, CHP Önceki Dönem Genel Sekreteri Önder Sav, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, geçmiş dönem Turizm ve Kültür Bakanı Fikri Sağlar, CHP Önceki Dönem Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikcioğlu, Güdül Belediye Başkanı Mehmet Doğanay, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı ve Devlet Opera ve Bale Genel Müdürü Tan Sağtürk katıldı. Etkinlik, Musiki Muallim Mektebi’nin avlusunda verilen resepsiyonla başladı.
Sanat dünyası Musiki Muallim Mektebi’nde buluştu
Geceye Selçuk Yöntem, Salih Güney, Bilge Şen, Ayşe Ediz, Tamer Levent, Deniz Gökçer, Tomris Çetiner, Bahar Çimenciler, Levent Conker gibi sanat dünyasının önemli isimleri katıldı. Mezun oldukları okulda yıllar sonra bir araya gelmenin mutluluğunu yaşayan ünlü isimler, Müzik Müzesi’ni ve derslikleri gezerek zamanda yolculuğa çıktılar. Başkent Filarmoni Orkestrasının verdiği konserde eserlere hep bir ağızdan eşlik eden Musiki Muallim Mektebi mezunlarına daha sonra sanata verdikleri hizmetlerden dolayı protokol üyeleri tarafından plaket verildi.
“Bugün burada siyaset yok, sanat var”
Başkan Şahin: “ Bugün burada siyaset yok, politika yok, sanat var” diyerek başladığı konuşmasında 1924 yılında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan Musiki Muallim Mektebi’nin, genç Cumhuriyet’in sanata ve eğitime verdiği önemin en somut örneklerinden biri olduğunu vurguladı. Başkan Şahin: “Musiki Muallim Mektebi, Türkiye’deki ilk konservatuvarın temellerini atarak sanat eğitiminin akademik yapısının gelişimine öncülük etmiştir. 100 yıllık bu yolculuk boyunca, müzik eğitiminin yanı sıra Cumhuriyetin kültür politikalarının bel kemiğini oluşturmuş ve sanatın toplumda kök salmasına büyük katkılar sağlamıştır” dedi. Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği öneme değinen Başkan Şahin Gazi’nin; ”Efendiler! Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz fakat sanatkâr olamazsınız” sözünü hatırlattı. Musiki Muallim Mektebi’nin nice 100 yıllar boyunca sanat dünyamıza ilham kaynağı olmasını dileyen Şahin etkinliğe katılan ve emeği geçen herkese gönülden teşekkür etti.