Küflü ürünü paylaşan bir tüketiciye verdiği tehditkar yanıtla gündeme gelen Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun istifası, fabrikadaki hijyen koşullarını ve işçilere yönelik hak ihlallerini gün yüzüne çıkardı.
Küflü çikolata fotoğrafı paylaşan bir tüketiciyi azarlar nitelikteki cevabıyla gündem olan Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu’na tepkiler devam ediyor. Sosyal medyada gündem olan olayın ardından istifa eden Tunaoğlu’nun yerine eşi Ali Sinan Tunaoğlu getirildi. Sendika üyesi olduğu için işten atılan Patiswiss işçilerinin iddiaları ise dikkat çekti.
Şirkette hijyen koşullarının kötü olduğu, işçilere maaşlarının geç ödendiği ve haksız yere işten çıkarmalar yapıldığı iddialarına ilişkin Elips Haber’den Betül Vural’a açıklamalarda bulunan Öz Gıda İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Duran Çiçek, Patiswiss’te işçilerin sendika üyesi olup olmadığına bakmak için e-devlet şifrelerinin istendiğini söyledi. Fabrikada hijyen koşulları kötü olduğunu ve hamam böceği gibi böceklerin çıktığını söyleyen Patiswiss işçisi F.B. ise “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen çikolatalar şikayet edilince geri geldi ve işçilere dağıtıldı" dedi.
“Maaşlar geç yatıyordu”
Yaklaşık 2 yıl önce işçilerin sendikaya üye olmasının ardından 14 kişinin işten çıkarıldığını belirten Öz Gıda İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Çiçek, “O dönem bizim sendikal çabalarımızla bu arkadaşların hakları zorla da olsa alındı. Bundan 3 ay öncesinde işçiler bize çalışma koşullarının ağırlığından, mobbing, baskı ve tehditlerden bahsettiler. Maaşların geç yattığını söylediler” ifadelerini kullandı.
“İşçilerden e-devlet şifrelerini istediler”
Çiçek, Elif Tunaoğlu’nun avukat kardeşi vasıtasıyla işçilerden e-devlet şifrelerinin istendiğini, bunun ardından sendika üyesi olduğu anlaşılan birkaç işçinin performans düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkarıldığını açıkladı. Şirketin, işe alım yaparken ‘söz dinleyen, itaat eden’ işçi profiline dikkat ettiğini kaydeden Çiçek, “İşçilerin maaşlarını gününde ödemiyorlar. İşçilerin çay-sigara içme yerleri toz toprak içinde. Devlet kurumlarının yaptığı denetlemeler esnasında görevliler fabrikanın ön girişinden yani satış mağazası tarafından giriyor. İşçileri taşıyan servisler ise, iş kazası riskinin yüksek olduğu mal kabul yerinden giriyor. Bazı özel kayıt dışı araçlarla işçi taşıdıklarını tespit ettik. Bazı araçların servis odasına kayıtlı olmadığı yönünde ihbarda bulunduk” diye konuştu.
“İşçilere ‘manyak, salak’ diyordu”
İşçilerin asgari ücret aldığını söyleyen Çiçek, “İş güvenliği yok, iş kazası riski çok. İş kıyafetlerini, bonelerini zamanında alamıyorlar. Üretimde bir problem çıktığında Elif Hanım işçilere ‘manyaklar, salaklar’ diye hitap ediyordu. Çıkan işçileri dava açmakla tehdit ediyorlardı” ifadelerini kullandı.
“İnsan hakları bu fabrikanın dışında”
Sendika üyesi olduğu için işten çıkarılan Patiswiss işçisi F.B. ise, “Patron ya da ustalar bize istedikleri gibi bağırıyorlardı, hakaret ediyorlardı. Argo kelimeler kullanıyorlardı. Sürekli baskı vardı. Ocak ayının maaşı Şubat’ın 22’sinde 23’ünde yatıyordu. Maaşlar hep 100-200 lira eksik yatıyordu. Patiswiss’te çalışmak psikolojik olarak çok yıpratıcıydı. İşe başladığın zaman üzerinize siyah bir bulut çöküyormuş gibi hissediyordunuz. Elif Hanım ‘İnsan hakları bu fabrikanın dışındadır’ demişti” ifadelerini kullandı.
“İBB’ye gönderilen çikolatalar geri gönderilince işçilere verildi”
Şirkette hijyen kurallarına dikkat edilmediğini vurgulayan F.B., “Ürünlerin tarihi geçmesine rağmen kullanılıyordu. Hijyen koşulları kötüydü. Fabrikada hamam böceği gibi böcekler çıkıyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne çikolata gönderiler, çalışanlar şikayet ettiği için çikolatalar geri gönderildi. Bize o çikolatalar verildi” şeklinde konuştu.
Kaynak: Elips Haber