Ramazan ayının gelmesi, alışık olduğumuz beslenme düzeni oruç tutanlar için değişikliğe uğramakta, öğün sayımız 3 ana 2 ara öğünden, 2 ana öğüne doğru azalmaktadır.
İnsan vücudu gece uyumaya ve özellikle REM uykusunda onarıma, gündüz beslenme ve enerji harcamaya programlanmıştır. Ramazanın gelmesiyle bu düzen yaklaşık bir aylığına değişir ve oruçlu olduğumuz zaman gün içinde 16 -17 saate kadar çıkar. Uzun süreli aç kalmaya bağlı olarak kan şekeri düşmesi, konsantrasyon güçlüğü, baş ağrısı, baş dönmesi, sinirlilik, uykuya eğilim, mide bulantısı ve tansiyon gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
İFTARA KADAR ACIKMAMANIN SIRRI
Ramazan´da sahura kalkmak önemli sofrada yumurta ve peynir olmalı, yanında süt ürünlerinden yoğurt, ayran, kefir veya süt tercih edilebilir. Sahurda protein ağırlıklı beslenme gün içerinde acıkmanızı ve kan şekeri yükselmesini engeller. Ekmek olarak da tam tahıllı ekmek tüketirsek gün içerisinde tokluk hissi verir ve bağırsaklarımızın daha rahat çalışmasını sağlar. Uzun süren açlık sonrası gün içerisindeki kan şekeri düşüşünü en aza indirebilmek için sahurda meyve tüketmeliyiz.
?BOL SU TÜKETMELİYİZ?
Orucumuzu açarken daralan damarların biranda genişlemesini engellemek için ilk 1-2 su bardağı su ile orucumuzu açmalıyız. Damarlardan hızlı kan akışı kan şekeri ve tansiyonumuzun düşüşüne, bu da yemek sonrası tatlı krizleri oluşmasına sebep olur. Yemeği bitirdikten sonra sahura kadar minimum 2 litre su tüketmeliyiz. İftarda orucumuzu açtıktan sonra çok sıcak olmayan az yağlı bir çorba ile salata yemeliyiz. Üzerine 15 dakika ara verip sonra ana yemek yemeliyiz. Verilen bu ara kan şekerimizin hızlı yükselmesini engelleyip, besinlerin daha rahat sindirilmesini sağlar.
?ANA YEMEK PROTEİN BAKIMINDAN ZENGİN OLMALI Kİ TOK KALASIN?
Uzun süre aç kalmanın ardından karbonhidrat bakımından zengin değil de protein bakımından zengin besinler tüketilmesi gerekir. Kan şekerinin yükselmesini ve kas erimesini engeller. Örneğin etli veya yumurtalı bir sebze, parça et, tavuk, hindi (ızgara, fırın ya da haşlama), balık (ızgara, fırın ya da buğlama), yanında yoğurt veya ayran olacak şekilde protein bakımından zengin beslenmeliyiz