Rusya´nın Suriye´nin Halep kentinde muhaliflerin denetiminde olan mahallelere düzenlediği hava saldırılarına Avrupa´dan tepki yağdı.
Rejim güçleri ve Rusya´nın hava saldırıları yüzünden bölgede 51 bin kişinin yer değiştirmesine Avrupa daha fazla sessiz kalamadı.
Irak´ta ve Suriye´de DAEŞ´e karşı koalisyona destek veren Fransa´da Elysee Sarayı ve Dışişleri Bakanlığı saldırıları kınadı.
Fransa
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya´ya hava saldırılarını bitirmesi çağrısında bulunurken Esed rejiminin Rusya´nın yardımıyla kendi halkına katliam yaptığını dile getirmişti.
Dışişleri Bakanlığı görevini geçen günlerde bırakan Laurent Fabius, Suriye konusunda ABD Başkanı Barack Obama´ya eleştirilerde bulunmuş ve Washington´un meydanı boş bırakması yüzünden Moskova´nın burada devreye girdiğini savunmuştu.
İngiltere
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi lideri Riyad Hicap ile görüşmesinde Rusya ve Esed´in muhaliflere kasten saldırmasının DAEŞ´i güçlendireceği yorumunda bulunmuş ve Rusya´nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini söylemişti.
Almanya
Geçen hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmek üzere Türkiye´ye gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Rusya hava saldırılarına ilişkin dünyayı uyararak "mazur görmeyin" çağrısında bulunmuştu.
Merkel, Türkiye´nin Rus hava saldırılarından kaçan sivillere kapılarını açmasını kimseyi "nasılsa sığınmacıları Türkiye alıyor" şeklinde rehavete sokmaması gerektiğine dikkati çekmiş ve Türkiye´nin sığınmacıları kabul etmesinin Rus hava saldırılarını mazur göstermediğini vurgulamıştı.
Alman Şansölye´nin Türkiye ziyareti de dış basında büyük yankı uyandırmış özellikle Rusya´ya yaptığı eleştirilere geniş yer ayrılmıştı.
NATO
Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye´yi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz´ın temsil ettiği NATO Savunma Bakanları Toplantısı´nda Rusya´nın Suriye´deki hava bombardımanının, siyasi çözümü baltaladığını söylemişti.
Stoltenberg, Suriye´deki barış görüşmelerinin devamlı ertelenmesinin sebeplerinden birinin de Rusya olduğunu kaydetmişti.
AB Konseyi
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da Rusya´nın sivillere yönelik saldırısının Suriye´de zaten kötü olan durumu daha da kötüleştirdiğini vurgulamış, Rusya´nın hava saldırılarının rejime yaradığını ve binlerce sivilin Türkiye sınırına dayandığını dile getirmişti.
Tusk, Suriye´de tablonun böyle devam etmesi halinde Avrupa ülkelerindeki sığınmacı sayısının 2017 sonuna kadar 3 milyona çıkabileceği yorumunda bulunmuştu.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği
Tüm bunlar yaşanırken Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü William Spindler, Türkiye´ye sınırları açın çağrısı yapmış, uluslararası toplumu da Suriyeli sığınmacılar için "hızlı ve anlamlı şekilde" Türkiye´ye desteğini arttırmaya davet etmişti.
Son BM rakamlarına göre rejim güçleri ve Rus hava saldırıları nedeniyle Halep´te 51 bin kişi yerinden edildi.(Vahdet)