SAMSUN Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü´ne bağlı Enerji Tarımı Araştırma Merkezi´nde yapılan çalışmalar sonucunda fındık, çay, kolza, çeltik, ayçiçeği, buğday ve mısırdan elde edilen tarımsal atıklar biyoyakıta dönüştürüldü.
Tarımsal atıklardan elde edilen yakıtların ısı değerlerinin linyit kömürden daha fazla olduğunu belirlendi. Bu yakıtın kalorifer kazanlarında kömür ve doğalgaz yerine rahatlıkla kullanılabileceği belirtildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´na bağlı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde yer alan ve 2011 yılında faaliyete geçen Enerji Tarımı Araştırma Merkezi´nde, tarımsal atıkların biyoyakıta dönüştürülmesiyle ilgili çalışma başlatıldı. Bu kapsamda, fındık zurufunun ısıl değerinin 4 bin 226, çay tozunun 4 bin 758, ayçiçeği sapının 4 bin 40, kolza sapının 4 bin 87, çeltik sapının 3 bin 629, buğday sapının 4 bin 326, mısır sapının 4 bin 275 ve çeltik kavuzunun 3 bin 725 kalori olduğu belirlendi. Yapılan çalışmalarda küçük parçalara ayrılan atıklar özel makineler yardımıyla sıkıştırılarak biyoyakıt olan pelet ve biriket haline dönüştürüldü.
Türkiye´nin yıllık yaklaşık 20 milyon ton tarımsal atığın biyoyakıt olarak dönüştürülme potansiyeline sahip olduğu belirtilirken, meyve üretimi kapsamında budanan ağaç dallarının da biyoyakıta dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı.
Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Biyokütle Birim Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Mahmut Dok, yerli linyit kömürlerin ısıl değerinin ortalama 3 bin kalori civarında olduğunu söyleyerek, "3 yıl süren araştırmalarımız sonucunda 8 tarımsal atığın ısıl değeri yerli linyit kömürden daha fazla olduğunu belirledik. Bu atıklar pelet ve biriket halinde biyoyakıta dönüştürülmesinin ardından rahatlıkla sobalarda ve kalorifer kazanlarında kullanılabileceğini tespit ettik. Ülkemizde yaklaşık 60 milyon ton civarında tarımsal artık var bunun 20 milyon tonu biyoyakıt olarak kullanılmaya uygun" dedi.
Meyve üretimi kapsamında oluşan tarımsal budama atıkları yani ağaç dallarının biyoyakıta dönüştürülmesi için de bu yıl yeni bir çalışma başlattıklarını belirten Dok, "Her bölgede farklı meyve üretimi var. Bizim bölgemizde ağırlıkla fındık, şeftali ve kivi budama atıkları var. Karadeniz´in iç bölgelerinde de bağ budama atıkları var. Bu ağaçların meyve üretimi için her yıl budanması gerekiyor. Aksi halde verim elde etmek pek mümkün değil. Budama sonrasında ortaya çıkan dal parçaları yani atıklar çiftçilerimiz tarafından yakılıyor. Biz bu atıkları da özel makinelerde parçalayıp pelet ve biriket haline dönüştürdük. Isıl değerinin ise 4 bin 300-4 bin 600 kalori olduğunu belirledik" diye konuştu.
Tarımsal atıklardan elde edilen pelet ve biriketlerin kalorifer kazanlarında ve sobalarda rahatlıkla kömür ve doğalgaz yerine kullanılabileceğini söyleyen Ziraat Yüksek Mühendisi Mahmut Dok, "Bu tarımsal atıkların biyoyakıta dönüştürülmesi ve kullanılması için mutlaka sanayisinin kurulup Türkiye geneline yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Peletin bir tonun 400-500 lira civarında satılıyor. Bu ürünlerin yakıldığı sobalarda haftada bir avuç kül çıkıyor. Yaşlılar için kullanımı çok kolay olan bu yakıt Avrupa´da çok yaygın olarak kullanılıyor" dedi.(Ajanslar)