Adana Büyükşehir Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye´nin ilk balık replika müzesini Tank Çıkarma Gemisi´nde ziyarete açtı.
TEMİZ ÇEVRE İÇİN PEDAL ÇEVİRDİLER
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü´nün talimatlarıyla çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik çalışmalar yürüten Çevre Koruma ve Konrol Daire Başkanlığı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü´nü ?zincir etkinlikler?le kutladı. Adana Büyükşehir Belediyesi binası önünden başlayan bisiklet gezisinde öğrenciler, Merkez Park bitişiğindeki Gondol Marina´ya kadar tur attı. Genel Sekreter Yardımcıları Nermin Akray ve Mehmet Şahin ile Çevre Koruma ve Konrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş ile bazı belediye bürokratları da bisiklete binip, farkındalık oluşturma adına pedal çevirdi.
TANK ÇIKARMA GEMİSİ SANAT MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ
Dünya Çevre Günü kutlamaları Gondol Marina yanındaki 1974 Kıbrıs Barış Harekatı´nda kullanılan tank çıkarma gemilerinden TCG 314-302´de müze ve sergi açılışlarıyla devam etti. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Halil Demir ve arkadaşlarının bir yıllık çalışmasıyla oluşturulan Anadolu Deniz ve Tatlısu Balıkları Replika Koleksiyonu ile Fotoğrafya Derneği üyelerinin Adana´nın güzelliklerini yansıtan birbirinden çarpıcı fotoğraflar Çevre Fotoğraf Sergisi´nde ziyarete açıldı.
?TEMİZ BİR ADANA´YI GELECEĞE TAŞIMALIYIZ?
Törende konuşan Çevre Koruma Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, günümüzde çevre kirliliğinin küresel bir tehdit olduğunu vurguladı. Akkuş, doğası kirlenmiş ülkelerde insanlara sağlıklı yaşam koşulları oluşturmanın imkansız olduğunu belirtip, ?Bizden sonraki nesillere güzel bir doğa bırakmak istiyorsak, bugünden korumaya başlamalıyız. Biz de Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü´nün talimatları doğrultusunda doğayla barışık ve çevre kirliliğinin yaşanmadığı daha temiz bir Adana´yı geleceğe taşımak için çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürüyoruz? dedi. Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Şahin ve Nermin Akray ile Daire Başkanı Akkuş, 20 fotoğraftan oluşan Çevre Fotoğraf Sergisi´ne katkıda bulunan Fotoğrafya Derneği üyesi fotoğraf sanatçılarına teşekkür belgelerini sundu. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından davetliler, fotoğrafları ilgiyle izledi.
CANLI GİBİ BALIKLAR HAYRAN BIRAKTI
Daha sonra Anadolu Deniz ve Tatlısu Balıkları Replika Koleksiyonu´nun açılışı yapıldı. Dülger, Levrek, Mercan, Falyo, Güneşlenen Köpekbalığı, Lahoz, Orkinos, Çipura, Akya, Kırlangıç, Orfoz, Lüfer başta olmak üzere 44 balık türünün replikalarının bulunduğu balık müzesi gezildi. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Halil Demir, açılışa katılan protokol ve davetlilere replika yapımı ve balıklar hakkında bilgiler verdi. Sergilemesinde sakınca ve veya zorluk olan canlı türlerini insanların görebilmesi için replikalarının yapıldığını kaydeden Halil Demir, herhangi bir modifikasyon ve deformasyona uğramadan balığın fiziksek tıpkı kopyasını elde ettikten sonra özel boyalar ve tekniklerle boyamasını yaptıklarını ve eserin uzun uğraşlar sonunda ortaya çıktığını dile getirdi.
?BALIK MÜZESİ ZAMANLA BÜYÜYECEK?
Adana´ya kazandırılan balık müzesinin Türkiye´de bir ilk olduğun vurgulayan Halil Demir, ?Dünyada nadide sayıda olan balık replika müzelerinden birini memleketim olan Adana´ya kazandırmamda bana büyük destek veren Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü´ye çok teşekkür ediyorum. Koleksiyonda şuan 44 tür balık var. Bu sayıyı 200´e, 300´e çıkarmayı arzuluyorum? diye konuştu.
Kaynak: Adana´nın Sesi