Tarih: 13.11.2015 20:41

ULUSLARARASI KARDEŞ ŞEHİRLER TURİZM ZİRVESİ MERSİN´DE BAŞLADI

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Mersin, 1.Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi´nde Dünya turizmindeki gelişmeler ve eğilimleri, turizm pazarlamasının ülkeler arasındaki önemini ve kardeş şehirlerin turizme nasıl katkı sağlayabileceğini büyük bir konferansla masaya yatırıyor.

DÜNYANIN ORTAK DİLİ: TURİZM

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, Avrupa-Türkiye Turizm Konseyi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Mersin Turizm Platformu işbirliği ile bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan 1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi Mersin´de dünya kentlerini buluşturuyor.

50 BELEDİYE VE 200 KATILIMCI OLACAK

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz´ın ev sahipliğinde düzenlenecek olan zirveye, 23 ülkeden 50 belediye ve 200 katılımcı olmak üzere dünya turizm yöneticileri, dünyanın önde gelen turizm birlikleri ve kardeş şehir belediye başkanları katılıyor.

Zirvede gerçekleştirilecek olan konferansta, Federal Almanya Eski Berlin Eyalet Başkanı Klaus Wowereit ve Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi Başkanı ve Alman Turizm ve Seyahat Konseyi Başkanı Dr. Michael Frenzel tarafından ?Kardeş Şehirler Arası Turizm Hareketleri´ ile ?Kardeş Şehirler Turizm Hareketliliğinde Yeni Ufuklar´ konulu sunumlar gerçekleştirilecek.

Zirve´de açılış konuşmasını yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz, şunları ifade etti:

"Mersin Türkiye´nin güneyinde, sırtını Toros dağlarına dayamış bir Akdeniz kentidir.

Mersin, Adana ile Antalya arasında 321 km.´lik sahili toplamda 13 ilçesi ile birlikte 15.830 km2´lik bir alanda kurulmuş, geçmişi 10 bin yıl öncelerine kadar uzanan 1 milyon 750 bin insanın yaşadığı önemli bir liman kentidir.

Sanayisi, tarımsal üretimi, liman lojistiği, tarihi ve turistik değerleri ve ulaşım imkanları ile dikkat çeken bir cazibe merkezidir.

Kentimiz, içinde çeşitli kültürleri bir arada bulundurmuş, farklı dinlere kucak açmış, topraklarında birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, güneşi kadar sıcak kanlı insanların yaşadığı barış, dostluk ve kardeşlik duygularının olabildiğince yaşandığı  bir dünya kentidir.

Böylesi güzel bir kentte, böylesi önemli bir zirve için sizleri ağırlamaktan mutluluk ve heyecan duyduğumu öncelikle belirtmek istiyorum.

Bugün dünyada bir ilkini gerçekleştireceğimiz 1. Uluslar arası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi ile turizme ve turizm geleceğine önemli katkıları sağlayacak, siz değerli misafirlerimizin engin tecrübeleri ile programımızı kıymetlendireceğiz.

Ayrıca bu zirve ülkeler arası diyaloğun gelişmesi, birlik ve beraberliğimizin pekişmesi adına önemli bir misyonu da gerçekleştirmiş olacak.

Bugün burada dünyanın dört bir yanından gelen kardeş şehirlerle ve turizm sektörünün önemli temsilcileriyle, kardeş şehir olmanın avantajlarını, bunu turizme ve ilişkilerimizin geliştirilmesine nasıl yansıtabileceğimiz konusunda önemli bilgiler paylaşacağız.

Belediyeler, rutin belediyecilik hizmetlerinin yanında, kente sosyal, kültürel ekonomik katkılar sağlayan; bunun yanı sıra bir kenti her yönüyle sürdürülebilir kılan önemli hizmet birimleridir.

Tabi belediyeler, temel görevlerinin yanı sıra evrensel bir misyona da sahiptir. Bu evrensel rolün en güzel örneği kardeş şehirler oluşumudur, uluslararası platformda diğer bir deyişle belediye ortaklıklarıdır.

Bu ortaklıklar aslında iki farklı belediye ve kent arasındaki dayanışmanın, kültür ve tecrübe paylaşımının, birlik ve beraberliğin ortaklığıdır.

Ne güzeldir ki, bu beraberlik genellikle aile bağlarında olduğu gibi kardeş, olan bir belediyenin diğer bir belediyenin hamiliğinden, yol göstericiliğinden yararlanması, destek alması anlamında kullanılmaktadır.

Belediyeler arasında kurulan ortaklıklar, manevi desteğin yanında, kıt kaynakların etkin kullanılması ilkesinden hareketle, idari ve mali sürdürülebilirliği de sağlar. Kentsel hizmet kalitesini geliştirmenin yanı sıra hizmet çeşitlenmesini de beraberinde getirir. Kente vizyon ve yeni bakış açısı kazandırır.

Kentin kültür altyapısından tutun da, sosyal dokusuna kadar pek çok alanda faaliyetlerde yardımlaşma imkanına kavuşabilir.

Kardeş şehir ortaklıklarında genelde kurulan ilişkiden beklenen fayda, farklı kültürlerin birbirini tanıması, turizm ilişkilerinin geliştirilmesi, ticari ilişkilerin kurulması ve güçlendirilmesi, bilgi ve teknoloji transferinin sağlanması, belli başlıklarda toplanan konulardaki bilgi ve deneyimin paylaşılması gibi olanakları kapsar.

Bizler tabi ki bugün kardeş kentlerin kültür paylaşımından, turizmdeki rolünden ve ekonomiye olan katkısından bahsedeceğiz. Siz değerli katılımcılarımızın tecrübeleri ve bilgilerinden yararlanarak,  karşılıklı önemli roller üstlenecek, turizmde yeni ufuklar ve hedefler için bugün ki, zirvenin ışığında çalışmalarımızı yapacağız.

Ben biraz da kardeş kentlerin aralarındaki ortaklıkların sürdürülebilir olması ve karşılıklı olarak üst düzey faydalar sağlamaları gerekliliğinden bahsetmek istiyorum.  Kardeş şehirlerin sürülebilir başarısı biraz da ortak özelliklere sahip kentler arasındaki eşleşmeler ile mümkündür.

Şöyle ki; iki kentin birbirine olan benzer özellikleri ne kadar fazla ise, kentler arasındaki paylaşımlar ve karşılıklı desteklerde o kadar faydalanılabilir olur.

Kentler arasındaki iklimsel koşullar, sosyal ve kültürel yapı ne kadar benzer olursa kentlerin birbirine destek olması ve proje anlamında yararlanması bir o kadar kolay, etkili ve verimli olacaktır.

Böylelikle aynı sorunları yaşayan ortakların yaşadıkları problemlerin çözümü de  diğer kardeş kentlere örnek ve destek olacaktır.

Her ne kadar farklı ülkeler ve farklı kıtalar da olsak da yüreğimizin birlikte attığını biliyoruz. Bu anlamda globalleşen dünyada sorunlar birlikteliklerimiz sayesinde, ortak vizyon ile daha halledilebilir ve çözümlenebilir bir hale gelecektir.

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kardeş olduğumuz kentlerde sağladığımız bu uyum ve birliktelik hem kentimize hem de kardeş şehrimize önemli katkılar sundu. Bu anlamda kardeş şehirlerimize ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Bu ortaklık yapılan araştırmalara göre en çok kültürel ve turizm alanındaki gelişime fayda sağlamış, ancak tam anlamıyla yeterli olmamıştır. Turizm sektörü diğer ekonomik sektörlerden farklı olarak sadece tek bir belde de odaklaştırılarak, ya da tek bir çeşitlilikte kalarak, kalkınmanın neredeyse pek de mümkün olmadığı bir özel alanı oluşturmaktadır.

Turizm hareketlerinin gelir getirici faaliyetlere dönüşebilmesinin, o kentte kalma süresi ile yani geceleme süresi ile mümkün olduğunu biliyoruz.

Peki bunu nasıl yapacağız. Bu gelen turistlere farklı aktivite olanaklarının belli bir hinterlant içinde sağlanması ile mümkündür.

Gecelemeyi teşvik edecek turizm hinterlandının oluşturulması, ortak tanıtım, iş bölümü ve geliştirme tedbirlerinin oluşturulması açısından belde ve belediyeler arasında iş bölümünün oluşturulması, bu alanlarda turizm gelirlerinin arttırılması amacıyla ortak yatırımların gerçekleştirilmesi, yatırımların gerektiğinde yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan fonlanmasının sağlanması sağlıklı bir ortaklık platformu ile mümkün olabilmektedir.

Mersin turizm konusunda çok çeşitli ve önemli imkanları sunabilecek bir şehirdir.

Bu anlamda kendimizi oldukça şanslı görüyoruz. Mersin´in en batısında bulunan cennet koylardan, kültürel ve tarihi değerlerden tutun da doğusuna kadar geniş bir tarihi medeniyeti içine alan, tüm dinleri içinde barındıran, St Paul(Sen paul) ve Danyal Peygamber´in aynı topraklarda yaşadığı, halen mezarlıkların bile birlikte olduğu dinlerin hoşgörü kenti olmuş bir bölgedir. Mersin´de denizin keyfini çıkarırken,  ertesi gün tarihi mekanları gezip dolaşabileceğimiz önemli bir kültüre sahiptir.

Mutfak kültürünün zenginliğinden tutun da, yayla turizmine kadar eşsiz bir coğrafyayı içinde barındıran kentimiz kapısını tüm dünyaya açacak kadar zengindir. Tarımsal ürünlerin hemen hepsi Mersin´de üretilebilmektedir. Dolayısı ile Mersin Türkiye´yi ve dünyayı belli ölçülerde doyurma imkanına sahiptir.

Yine aynı şekilde bizler de şu an turizm potansiyeli yüksek,  pek çok alanda rolü olan kardeş kentlerle birlikte aynı salondayız.

Önemli olan var olan bu potansiyellerin iyi belirlenerek, doğru yatırımlarla doğru planlamalarla açığa çıkarılması ve geliştirilmesidir.

Bugün inşallah dünyada ilkini gerçekleştireceğimiz 1.ULUSLARARASI KARDEŞ ŞEHİRLER TURZİM ZİRVESİ sizlerle olan birlikteliğimizi pekiştirecek, burada örneklerini göreceğimiz farklı belediyelerin uygulamaları, projeleri ve yöntemleri bize ışık tutacaktır.

Bu anlamda zirvemizin kentimize, ülkemize ve dünya ülkelerine kardeşlik, huzur ve

yeni yeni birliktelikler getirmesini temenni eder; zirvemize teşriflerinizden dolayı siz değerli katılımcılara kendim ve kentim adına bir kez daha teşekkürlerimi sunarım."

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —