TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, emanete fındık bırakılmamasını istedi.
TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, 2015 yılında ciddi miktarda emanete fındık bırakılması nedeniyle serbest piyasada fiyatların düştüğünü hatırlatarak, ?Rekolte düşüklüğü nedeniyle emanete bırakılacak fındık fazla yok. Ama üretici 2015 yılındaki emanetin bize nasıl yansıdığını en iyi şekilde gördü. Üretici emanete fındığını bırakmasın? dedi.
Geçen sezon başlarında serbest piyasada 14-15 TL´den işlem gören fındık fiyatının sezon sonunda 7.5 TL´ye kadar gerilemesinin nedeni olarak emanete bırakılan fındıklar gösterildi. 2015 yılında üreticinin ciddi manada emanete fındık bıraktığını, bununda piyasayı olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken TZOB Yönetim Kurulu üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, üreticilere çağrıda bulunarak bu yıl fındığın emanete bırakılmamasını istedi.
ZİRAAT ODALARINI FİYAT KONUSUNDA KİMSENİN ELEŞTİRMEYE HAKKI YOK
2014 yılında meydana gelen zirai don olayından sonra fındık fiyatının 22 TL´ye kadar çıktığını, geçen sezon fiyatın düşmesiyle Ziraat Odalarının hedef haline getirildiğini belirten Arslan Soydan, ?Hiçbir zaman Ziraat Odaları bu durumda bir fiyat açıklaması yapmamıştır, fiyatın açıklanmasıyla ilgili bir kararda söylememiştir. Ziraat Odaları sadece üreticinin taleplerini, isteklerini bütün kulvarlarda söylemiştir. 22 TL´ye çıkan fındık fiyatlarından sonra kamuoyunda ciddi şekilde üreticinin satmak istediği rakamlar oluştu. Fındığın fiyatıyla ilgili bir sorun olmadı. Fındık talebiyle ilgili problemler vardı. Baktığımız zaman aslında fındığın fiyatıyla ilgili bir problem yok. Önemli olan kaliteli, verimli ve ihracatımıza yetecek kadar fındığın en iyi şekilde üretilmesidir. Ziraat Odaları hem fındığın kalitesi ve veriminde, hemde bahçelerin en iyi şekilde düzenlenmesi anlamında çalışmaları Üniversite ve Gıda Tarım Müdürlükleriyle devam ettirmektedir. Ziraat Odaları´nın iyi tarım uygulamalarında ciddi çalışmaları var. Bunun yanında Ziraat Odaları üreticisinin haklarını, taleplerini bir yerlere duyurma, savunma görevi vardır. Hiçbir zaman Ziraat Odaları´nı fiyat konusunda kimsenin eleştirmeye hakkı yok? dedi.
2015´TE ÜRETİCİ CİDDİ ŞEKİLDE EMANETE FINDIK BIRAKTI
Fındık fiyatının artık istikrarlı bir şekilde devam etmesi gerektiğini de ifade eden Arslan Soydan şunları söyledi:
?Çiftçi ürettiği ürünü kaça satabilecek olduğunun hesabını yapmak zorunda, bu da bir ticarettir. Fındık fiyatı birilerinin tekeli altında belirlendiğini, üreticinin 2015 yılında ciddi şekilde emanete bıraktığı fındığın doğrultusunda, emanetin farklı şekilde kullanılarak üreticinin zarar ettirildiğini gördük. Emanete fındık bırakmayın uyarısı yaptık. Bırakılan fındık istenildiği zaman talepler doğrultusunda istenildiği gibi kullanıma açık. Bu yılda üreticilerimize emanete fındık bırakmayın diyoruz. Bizim yapacak olduğumuz en önemli taraf budur. Rekolte düşük. Ama üretici 2015 yılındaki emanetin bize nasıl yansıdığını en iyi şekilde gördü. Bundan sonra piyasa arz ve talep şeklinde şekillenebilir. Fındık fiyatı yükselebilir ama bizim temennimiz, beklentimiz 15 TL civarlarıydı. Bu fiyatların istikrarlı olmasını temenni ediyoruz, bir daha 2015 yılındaki düşüş gibi riskin olacağını düşünmüyoruz. Olmamasını bekliyoruz. Böyle bir düşüş bölge insanımıza, fındık sektörümüze, Türkiye´deki döviz gelirimize ciddi şekilde zarar veriyor. Fındıkta artık bundan sonra istikrarlı yılların başlamasını istiyoruz.?
Serbest piyasada ise fındık 13 TL´den işlem görüyor.