Yenimahalle Belediyesi ve Yenimahalle Kent Konseyi iş birliğiyle,?Tohum, Toprak, Tarım? konulu toplantı düzenlendi.
Yenimahalle ölçeğinde tarımsal üretimin yapılabilmesi ve yaygınlaştırılması için yapılan ve yapılacak olan çalışmaların değerlendirildiği toplantı da sanayinin de tarıma desteği istendi.
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve Kent Konseyi Başkanı Atilla Çınar´ın ev sahipliğinde belediye binasında düzenlenen toplantıda, OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi´nden Prof. Dr. Cem Özkan, Gazi Üniversitesi OSTİM Meslek Yüksek Okulu´ndan Mete Özbaş, Yenimahalle Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Şimşek,OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümesi ve Yenilenebilir Enerji Kümesi koordinatörleri tarımsal üretimin teşviki ve bu konuda yapılabilecek ortak çalışmaları değerlendirdi.
Üretimden tüketim toplumuna geçtik
Tarımın, Türkiye´nin hayati konularından biri olduğuna vurgu yapan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, ?Su ve hava insan için ne kadar kıymetliyse gıda da o kadar önemli. Biz kendi kendine yeten bir ülkeden her şeyini satın alan bir ülke haline geldik. Bu kadar güzel bir coğrafyada, Türkiye´nin tarımda bu noktaya gelmesi hepimizin suçu. Köyler boşaldı. Üretimden tüketim toplumuna geçtik. Bir an evvel herkes elini taşın altına koymalı ve tarım üretimi teşvik edilmeli. Planlı tarım politikaları düzenlenmeli,planlı ekimler yapılmalı. Ülkemizde hangi ürün ne kadar tüketiliyorsa o kadar ekim alanları oluşturulmalı. Akabinde eğitim sistemi de kökten ele alınmalı.Meslek okulları güçlendirilmeli, gençler tarıma teşvik edilmelidir. Yenimahalle´mizde köy zaten kalmadı. Burada ekim yapılabilen Yuva, Memlik, Karacakaya ve Susuz bölgemiz var. Buralarda yaşayan ve tarımsal üretim yapmak isteyen vatandaşımız olursa elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Tohumsa tohum, fideyse fide temin etmeye hazırız. Belediye olarak üretime destek veren tüm kurum ve kuruluşlarla da iş birliği içinde olmaya devam edeceğiz? dedi.
Üretmeyen milletler geleceğini kaybeder
Toplantının açılış konuşmasını yaparak kent konseyinin tarım konusunda yaptığı çalışmaları katılımcılara anlatan Kent Konseyi Başkanı Atilla Çınar, ?Toplum olarak tarım, toprak ve gıdanın önemini pandemi sürecinde çok daha iyi anladık. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde örnek bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışmada ele alınan kente, örneğin Yenimahalle´ye bir hafta boyunca gıda arzında bir aksaklık olurda Antalya´dan domates Konya´dan un, diğer illerden diğer ihtiyaçlar gelmezse bu kent yaşamını nasıl sürdürebilir, nasıl ayakta kalabilir bu tarz çalışmalar yapılıyor. Biz de kent konseyi olarak bunu düşünüyor ve elimizden geldiğince çalışmalar yapıyoruz. Ancak tarımsal üretimin yaygınlaştırılması için çoğulcu katılıma ihtiyaç var. Bu noktada belediyemizin olduğu gibi ilçemizdeki sanayimizin, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin de desteği gerekiyor. Üretme kabiliyetini kaybeden milletler geleceğini kaybeder? dedi.
OSTİM olarak desteğe hazırız
Pandemi süreci boyunca gıda güvenliğinde tarımsal üretimin öneminin bir kez daha öne çıktığını kaydeden OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın ise ?Biz OSTİM Yönetim Kurulu olarak üzerimize düşen desteği tarımsal üretim için de vermeye hazırız. Bunun için gerekli donanıma da iş gücüne de sahibiz. Gıda konusunda dışa bağımlılığın getireceği tehditlerin farkındayız? dedi.
Çarpık şehirleşme tarımı bitirdi
Tarım neydi, ne oldu diye sözlerine başlayan Yenimahalle Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Şimşek de geçmişle günümüzü kıyaslayarak tarım arazilerinin artık eskisi kadar verimli olmadığından, sanayinin ve şehirleşmenin Türkiye genelinde olduğu gibi Yenimahalle´de de tarımı bitirdiğinden yakındı. Şimşek, ?En azından dağlık, eski bağ dediğimiz alanlarda ağaç yetiştirmek, dikili tarım yapmak yaygınlaşırsa buna destek verilirse doğru bir adım atılmış olacaktır? dedi. OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci ise tarımsal üretimin stratejik olduğunu ve üretimin geliştirilmesi için bir an evvel söylemden eyleme geçilmelidir dedi.