Türk Dünyası alanında faaliyet gösteren öğrenci topluluklarını ve STK´ları bir araya getiren Türk Dünyası Birlik Platformu gelenekselleşen ?Türk Dünyası Birlik Kurultay?larının dördüncüsünü Ankara´da gerçekleştirdi.
Bilkent Üniversitesi Milliyetçi Düşünce Topluluğu, Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu ve Türkçe Topluluğu´nun ev sahipliğinde düzenlenen kurultaya 25 üniversiteden 34 topluluk ve 117 katılımcı iştirak etti.
22 Nisan Cuma günü başlayan kurultay programı 24 Nisan Pazar günü sona erdi.
Program katılımcıların Başbuğ Alparslan Türkeş´in kabrini ziyaretiyle başladı. Ardından katılımcılar Hacı Bayram-ı Veli Türbesi´ni ve camiini ziyaret ettiler. Burada kılınan Cuma namazının ardından Anıtkabir´e geçildi. Anıtkabir´de yapılan resmi törende TDBP Genel Sekreteri Ahmet Alkan tarafından mozoleye çelenk bırakıldı ve Misak-ı Milli kulesindeki defter imzalandı. Kurultay katılımcılarının Anıtkabir müzelerini gezisinin ardından Bilkent Üniversitesi´ne geçildi.
RUSYA´NIN TÜRK DÜNYASI POLİTİKALARI VE TÜRKİYE´NİN KONUMU KONFERANSI
Bilkent Üniversitesi´nde yapılan açılış programında ilk önce açılış konuşmaları gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarında Bilkent MDT Başkanı Vasıf İnanç Duygulu, TDBP Genel Sekreteri Ahmet Alkan, TDBP Genel Koordinatörü Dr. Halit Gökalp Küçük ve 4. Türk Dünyası Birlik Kurultayı Danışma Kurulu Başkanı Emre Kartal konuştular. Konuşmalarda TDBP´nin faaliyetleri, çalışmaları değerlendirildi. Ayrıca Türk gençliğinin Türk Dünyası´nın geleceği için yeni şeyler söylemesi gerkliliği, yeni medeniyet tasavvuru üzerinde duruldu. Açılış konuşmalarından sonra günün son programı olarak gerçekleştirilen konferansta TOBB ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmayıl, ?Rusya´nın Türk Dünyası Politikaları ve Türkiye´nin Konumu? başlıklı bir sunum yaptı.
HOCA AHMET YESEVİ VE TÜRK DÜNYASI PANELİ
Programın ikinci günü ?Yesevi Yolunda? temasıyla belirlenen kurultay çerçevesinde gerçekleştirilen panel ile devam etti. ?Hoca Ahmet Yesevi ve Türk Dünyası? başlıklı panelde oturum başkanlığını Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Aytürk yaptı. Konuşmacılar ise Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Orhan Kavuncu, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Maraş ve Gazi Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Atabey oldu. Panelde Hoca Ahmet Yesevi´nin çeşitli yönleri ele alındı. Yesevilik ve Yesevi´nin din anlayışı, Divan-ı Hikmet ve Yesevi´nin Türkçe anlayışı ile Türk Dünyası´nda bir birlik sembolü olarak Yesevi başlıkları değerlendirildi. Uzun bir soru cevap bölümü gerçekleşti. Panelin ardından yenilen öğle yemeğinin akabinde 4. Türk Dünyası Birlik Kurultayı oturumları başladı. Kurultay oturumlarının divan başkanlığını Nihat Ispartalı, divan üyeliklerini ise Mertcan Arıtürk ve Mustafa Koçyegit yaptılar.
?YESEVİ YOLUNDA? PROJESİ DEĞERLENDİRİLDİ
Türk Dünyası Birlik Platformu´nca belirlenen ?Yesevi Yolunda? projesi kapsamında yapılacak çalışmaların değerlendirildiği oturumda proje kapsamında Türk Dünyası´nın çeşitli yerlerine gidilmesi, temaslar kurulması ve yardım çalışmalarının yürütülmesi kararlaştırıldı. Yesevi´nin pek çok coğrafyaya gönderdiği gazi dervişler, alperenlerden esinlenilerek planlanan projede Balkanlar, Kafkasya ve Türkistan´daki Türk Cumhuriyetleri ve bölgelerine gidilmesi çeşitli faaliyetler yürütülmesi hedeflendi. Projenin TDBP Genel Koordinatörü Dr. Halit Gökalp Küçük ve SDÜ Türkçe Topluluğu başkanı Mertcan Arıtürk tarafından yürütülmesi kararlaştırıldı. Ayrıca bu oturumda başka proje önerileri ve çalışmalar da değerlendirildi.
Diğer bir oturumda TDBP Yayın organı olan Gökkubbe dergisi hakkında istişareler yapıldı ve 5. sayı olan ?Balkanlar? sayısının son hali konuşuldu. Katılımcı toplulukların kendilerini tanıtıp faaliyetleri hakkında bilgi verdikleri oturumun ardından çeşitli istişareler devam etti.
TÜRK DÜNYASI MESELELERİ ÇALIŞTAYI YAPILDI
Kurultay´ın son gününde sonuç bildirgesi üzerine çalışmalar yapıldı ve ?Türk Dünyası Meseleleri? çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştaya Türk Cumhuriyetlerinden ve topluluklarından da katılım oldu. Çalıştayın ilk kısmında Azerbaycan´dan Dr. Elnur Paşa, Güney Azerbaycan´dan Babek Şahit, Özbekistan´dan FarangisSharipova, Kırgızistan´dan İbrahim Gubarov, Azerbaycan´dan Hasan Süleymanlı ve Tural Ömerli de birer konuşma yaparak ülkeleri bölgeleri ve Türk Dünyası hakkındaki düşüncelerini ve çalışma önerilerini aktardı. Yönetiminin Emre Kartal ve Mustafa Koçyeğit tarafından gerçekleştirildiği çalıştayda pek çok Türk Dünyası meselesi üzerinde fikirler ortaya atıldı ve beyin fırtınası yapıldı. Pek çok proje ve önerinin çıktığı çalıştayın ardından katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi ve kapanış konuşmalarıyla kurultay sona erdi.
4. TÜRK DÜNYASI BİRLİK KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ
Türk Dünyası Birlik Platformu tarafından düzenlenen 4. Türk Dünyası Birlik Kurultayı bu yıl 22-23-24 Nisan 2016 tarihlerinde Bilkent Milliyetçi Düşünce Topluluğu, Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu ve Türkçe Topluluğu ev sahipliğinde Ankara´da Bilkent Üniversitesi´nde gerçekleştirilmiştir.
Kurultay kapsamında yapılan konferans, panel, toplantı ve çalıştaylarda ortaya çıkan irade üzerine aşağıdaki maddelerde somutlaşan şu kararlar alınmıştır:
1. Türk Dünyası Birlik Platformu (TDBP) önümüzdeki dönemde temel proje olarak ?Yesevi Yolunda? projesini yürütecektir.
2. TDBP sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı bilimsel ve sosyal mücadelesine devam edecek, bu bağlamda konferans, panel, sempozyum, basın açıklaması ve kitlesel programlar düzenleyecektir.
3. TDBP, Karabağ ve diğer bölgelerdeki Ermeni işgalini kınamakta, Ermenistan´ın işgal ettiği topraklardan çekilmesinin uluslararası hukuk bağlamında bir zorunluluk olduğunu ifade etmektedir. Azerbaycan devletinin işgal altındaki toprakları kurtarmak amacıyla yapacağı her operasyonu da desteklemektedir.
4. TDBP, Irak ve Suriye Türkmenlerinin varlık mücadelesi verdiklerini görmekte, bu bağlamda başta Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri olmak üzere bütün dünyayı bu duruma karşı duyarlı olmaya, uluslararası hukuk ve insan hakları doğrultusunda hakkaniyetli davranmaya çağırmaktadır.
5. TDBP, Türk ve İslam dünyasının günümüzdeki en büyük sorunlarından birinin mezhepçilik olduğunu tespit etmekte ve her türlü mezhepçiliği reddetmektedir. Türk Dünyası´nın asla Sünnilik ve Şiilik gibi bir bölünmeye maruz kalmaması gerektiğini ifade etmektedir.
6. TDBP, ülkemiz ve Türk dünyası coğrafyası için çok ciddi bir tehdit olan radikal akımlar, dini sapmalar ve bu bağlamda ortaya çıkan teröre karşı bilimsel çalışmalar yürütmeye, Türk tarihinden, geleneklerinden gelen tecrübe doğrultusunda yeni bir medeniyet tasavvuru sunma amacıyla fikri çalışmalar yapmaya karar vermiştir.
7. TDBP, Kırım´ın Rusya tarafından işgalini, Kırım Tatar Milli Meclisi´nin kapatılmasını kınamakta ve Kırım davasında Mustafa AbdülcemilKırımoğlu´nun öncülüğünü ve davasını benimsemektedir.
8. TDBP, Doğu Türkistan davasında Çin´in insan hakları ihlali yaptığını ve bir işgal devleti konumunda olduğunu ifade etmekte, Çin devletinin Uygur Türklerine bütün haklarını teslim etmesi gerektiğini, dini ve milli kimliklerini engelleyici bütün faaliyetlerini durdurmasını gerektiğini ifade etmekte ve Dünya Uygur Kurultayı´nı desteklemektedir.
9. TDBP, İran´ın Güney Azerbaycan ve diğer Türk bölgelerindeki insan hakları ihlallerine dikkat çekerek, tarih boyunca bir Türk yurdu olan bu coğrafyada Türklerin milli kimliklerinin korunması için ülkemiz ve Türk Dünyası´na yönelik bilgilendirme ve çözüm çalışmaları yapmaya karar vermiştir.
10. TDBP, Türk Dünyası içerisinde tarihi travmalar yaratan olayların kaşınmaması gerektiğini, tarihsel olaylardan düşmanlık üretilmemesi gerektiğini düşünmekte ve bunu ?Şah da bizim Sultan da, Yıldırım da bizim Timur da? sloganıyla ifade etmektedir.
11. TDBP, Türkçe alanında detaylı çalışmalar yapmaya, bilim dili olarak Türkiye Türkçesi´nin Türk Dünyası´nda ortak bir kullanıma erişmesi için çalışmaya karar vermiştir.
12. TDBP, bütün Türk lehçeleri arasındaki benzerlikleri ortaya koymak için sosyal medya çalışmaları, akademik faaliyetler, sosyal faaliyetler yapmaya karar vermiştir.
13. TDBP, tarihi süreç içerisinde başta Sovyetler ve Rus Çarlıkları dönemlerinde üretilen suni millet isimleri ve suni etnik kökenlerin tespit edilmesi ve bunların bilimsel dayanaklarının ortaya konması için çalışmalar yapılması yoluyla Türk Dünyası içerisine sokulan ve birliği bozan fitnelerin engellenmesini hedeflemektedir.
14. TDBP Türk Dünyası´nın diğer bölgelerindeki sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütmeye karar vermiştir.
15. TDBP, Türk dünyasının bütün meseleleri ve ülkeleri hakkında rapor çalışmaları yapmaya ve bu raporları yetkili kurumlara iletmeye karar vermiştir.
16. TDBP sosyal medyada tabela çalışmaları, görsel yayımları gibi çalışmalar yoluyla Türk Dünyası duyarlılığını artırmayı hedeflemektedir.
17. TDBP ve üye topluluklar Türk dünyası meseleleri hakkında tiyatro, sergi ve kısa film gibi görsel çalışmalar yapmaya karar vermiştir.
18. TDBP bünyesinde bir Türk dünyası görsel materyal ve makale, rapor arşivi oluşturmaya karar vermiştir.
19. TDBP Türkiye´de öğrenim görev Türk Dünyası öğrencilerinin sorunlarının tespiti için bir çalışma yapmaya ve bunu raporlaştırarak ilgili kurumlara iletmeye karar vermiştir.
20. TDBP, Türk Dünyası´nın kültürel, ekonomik, sosyal, dilsel, siyasi ve her türlü birliği için çalışmalarını sürdürmeye ve bu yönde çalışmalar yapan bütün organizasyonlarla ortak çalışmalar yürütmeye karar vermiştir.
?Türk Gençliği varsa Türk Dünyası´nın Geleceği de Vardır?
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.