IMF Türkiye´de yeni ekonomi yönetiminin güçlü politikalara bağlılığını göstermesini, Merkez Bankası bağımsızlığının korunmasını istedi.
IMF İletişim Birimi Direktörü Gerry Rice basın toplantısında Türkiye hakkındaki sorulara şu cevapları verdi:
"Soru: Türkiye´de Başkan´a Merkez Bankası başkanının seçilmesinde daha fazla yetki verildi. Biliyorsunuz IMF geçmişte Merkez Bankası´nın bağımsızlığı ve politizasyonuna ilişkin kaygılarını ifade etmişti. Onların konumu hakkındaki görüşünüzde bir değişiklik var mı?
Rice: Bence genel olarak Türkiye´ye bakarsak, son piyasa dalgalanmaları ışığında yeni yönetimin, merkez bankasının fiyat istikrarını sağlama görevini sürdürmesi için onun tam operasyonel bağımsızlığını sağlarken makroekonomik istikrar ve dengesizlikleri azaltmaya yönelik güçlü ekonomik politikalara taahhüdünü sergileme ihtiyacı olacak...
Soru: Ekonomiyle ilgili bakanlık sayısı yarı yarıya azaltıldı. Hükümet bunun bürokratik yük ve kırtasiyeciliği azaltacağını söylüyor. Bunu yorumlayabilir misiniz, ekonomiyi nasıl etkiler? IMF´nin yeni hükümete tavsiyeleri nedir?
Rice: Yönetimsel değişikliklere ilişkin ayrıntılara giremiyorum, ancak önce söylediğimi tekrar edebilirim. Yeni yönetimin istikrar ve dengesizlikleri azaltmaya yönelik güçlü ekonomik politikalar taahhüdünü göstermesi önemli, Türk yetkililerle çalışırken odaklanacağımız konu, güçlü politika taahhütlere bağlılığın olması ve bu güçlü ekonomik politikaların uygulanmasının sağlanması da.
Soru: Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerde doların yükselmesi konusunda IMF´nin görüşü ne?
Rice: Gelecek hafta yayınlanacak Dünya Ekonomik Görünüm raporunda genel olarak bu döviz kurları ve yükselen piyasalar konularında bilgiler yer alacak. Türkiye konusunda ise dış döviz piyasalarındaki günlük dalgalanmalarla ilgili yorum yapmıyoruz. Ancak Türkiye hakkındaki 2018 4. Madde Uzman Raporu´nda yetkililere, iç ve diş dengesizliklerin üzerine gidilmesi için sıkılaştırma politikası çağrısında bulunulmuştu.
Kaynak:EKO- Haber